neděle 19. dubna 2015

Rýma u miminka?

Po dlouhé době sem dávám nějaký článek pro maminky (nebo pro kohokoli, koho to zajímá). Vždycky, když ho přepadne nachlazení, tak hledám všemožné rady, jak bych mu mohla ulevit.

Musím zaklepat, že Mariášek si zatím neprošel žádnou těžší nemocí. Co ho a vlastně i nás občas potrápí je rýma. Dvakrát se stalo, že se k tomu přidal i kašel, ale nikdy se to nerozjelo v něco horšího. Kdo má ale zkušenosti s dětskou rýmu, asi mi dá za pravdu, že to není žádný med a dokáže dny a noci (hlavně ty) pěkně znepříjemnit.
Chtěla bych se tedy podělit o své poznatky a produkty, které nám pomohly. Ze začátku se snažím jít přírodní cestou a zbytečně do malého necpat léky. Pak je tu dilema, jestli jít nebo nejít k doktorce, aby ještě něco nechytl. Když to přejde v kašel, tak radši jdu, protože mám strach, aby mu to někam nesedlo. Asi jsem možná moc opatrná, ale je to první dítě a možná u druhého nebudu vše tak řešit :)

Ráda bych napsala, že je nějaká věc, které je při léčbě rýmy ta nejdůležitější, ale nevím, kterou bych na pomyslný vrchol zařadila. Začnu tedy u noci, která může být pro miminko i rodiče velmi vysilující. Když se totiž ucpe nosík a nemůže dýchat, tak je to někdy velký boj a probdělá noc. Na tuto část dne se tedy snažím krátce vyvětrat (miminko v místnosti není), v místnosti zapnu zvlhčovač vzduchu a do vzduchu šplíchnu Eucasol (Produkt, který usnadňuje dýchání a zabíjí bakterie). V postýlce mu zvýším polohu pod hlavičkou. Pokud je miminko zrovna ve fázi, kdy je hodně hlenů, přistupuji k odsavačce ( Názorů na tuhle věc je hodně. My ji občas používáme a malému se ulevilo a mohl klidně usnout). Postupuji tak, že mu do nosíku šplíchnu mořskou vodu Stérimar pro děti. Chvíli počkám a potom odsaji. Poté použiji kapičky od Nobilisu - Jemný nosní olej ( Můžete kápnout přímo do nosu a nebo potřít okolí nosu) Kapičky velmi pěkně voní, zvlhčují sliznici a starají se o kůži bolavého nosu. O Tymiánové krému už jsem psala. Sama ho používám a i v tomto případě se hodí. Samozřejmě na syna nepoužívám takovou vrstvou jako na sebe. Spíš si tím namažu ruce a poté aplikuji. Namažu tak zádíčka, hrudníček a plosky nohou. 

Od doktorky jsem vždy dostala doporučení nedávat mléko, když je nachlazený. Vlastně to ani nejde. Mariášek ho prostě nechce. Zahleňuje ho a on sám to ví asi nejlíp :)) Řešila jsem tedy, co mám večer a ráno dát. Zkoušela jsem naředit hodně kaši, ale stejně ji nechtěl. Takže po večeři prostě už nic neměl a ráno si trochu kaše dal, ale spíš si jen párkrát cucl. Od kamarádky jsem dostala tip na přírodní sirup s jitrocelem a meteřídouškou vhodný od jednoho roku ( Mullerův dětský sirup ). Bohužel jsem ale neměla pocit, že by nějak zabíral, i když ona s ním měla velmi dobré zkušenosti. Zkusila jsem tedy nasadit dětský Mucoslovan a po dvou dnech bylo po kašli. Možná to ani nebylo třeba a nemoc už končila. Těžko říct.

Máte nějaké osvědčené postupy, jak nachlazení zvládnout?

5 komentářů:

  1. U miminka dávám kapky s mořskou vodou, na rýmu je to to nejlepší. Čistě přírodní, nehrozí žádné předávkování nebo vedlejší účinky, dávat se dají podle potřeby, i preventivně. Já používám kapky Quixx Baby, ty se dají dávat hned od narození.

    OdpovědětVymazat
  2. Quixx baby je fajn...také používáme k čištění nosíku a i preventivně. Je to přírodní. Jinak tymiánová mast je ok, jen já se po ní trochu osypala, tak u citlivých miminek opatrně.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak Quixx Baby mi nějak uniklo, ani doktorak se mi o nich nezmiňovala, takže se na ně určitě podívám. Děkuji za tip. U tymiánového krému už jsem se párkrát s touto reakcí setkala, takže asi fakt nejdřív ozkoušet na malém místě a až potom aplikovat na větší plochy.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě Quixx baby doporučila doktorka a jsem za kapičky moc ráda,jednak s nima malé čistím nosánek a staršímu to kapu jako prevenci rýmy každý den....

    OdpovědětVymazat
  5. Mě Quixx baby doporučila doktorka a jsem za kapičky moc ráda,jednak s nima malé čistím nosánek a staršímu to kapu jako prevenci rýmy každý den....

    OdpovědětVymazat