pondělí 27. října 2014

Jak si poradit s nachlazením

Nedávno jsem chytla klasickou rýmu, která je provázená neustálým smrkáním, bolestí hlavy a kloubů a také neskutečným knedlíkem v krku, který při polykání neskutečně bolí. Jelikož ještě kojím, tak je způsob léčby poněkud omezený. Nebo možná trochu špatně napsáno - člověk do sebe nemůže cpát žádnou chemii ( určitě není na škodu) a léčba je trochu delší. No a s malým prckem si prostě člověk nemůže zalézt do postele a vyležet to, takže by se hodilo něco, co zabere hned :) Přináším tedy typy, které se mě osobně osvědčily. Bohužel jsem stejně nenašla nic, co by zabralo do 3 dnů, ten týden to prostě chtělo.

Vitamíny
Nejvíce jsem užívala velmi silný zázvorový čaj s medem a citronem. Manžel ho pil jen bez citronu a medu, ale to mi fakt nešlo přes pusu. Postup je velmi jednoduchý. Čerstvý zázvor oloupete, poté nakrájíte nebo nastrouháte a necháte vyluhovat cca 10 minut. Čím více zázvoru tím silnější ( nevím, jestli účinnější :)). Pak už jen med a citron.

Knedlík v krku
Moc dobře se osvědčila Vincentka (v láhvi) na pití. Není zrovna nic moc na chuť, ale té bolesti v krku to uleví. Já jsem vždy ze začátku kloktala a pak se i napila. V lékárně mi doporučili i Bioparox, který je také vhodný, ten jsem ale nezkoušela. Manželovi však zabral velmi dobře.

Ucpaný nos
Jak tohle dokáže znepříjemnit noc....Na tohle mám dva pomocníky - mořskou sůl ve spreji ( v nabídce je velmi mnoho značek: Humex, Stérimar, Vicks...) a poté tymiánový krém, který se dá namazat pod nos, ale i na krk. Jeho výhoda je v tom, že vám udrží dýchací cesty velmi dlouho průchodné a jako bonus navíc nádherně voní. Já používám od firmy Just, ale možná je k dostání i od jiného výrobce.

zdroj: zde, just
Bolest hlavy
Tohle byl trochu oříšek. Těhotné i kojící mohou paralen, ale ten mi vůbec nepomohl. Musím se přiznat, že jednu noc to už bylo fakt k nevydržení. Bolest hlavy jako blázen, klouby a záda se taky ozývaly a já věděla, že za 2 hodiny budu muset fungovat, protože mrňous se probudí. Potřebovala jsem se nutně vyspat a tak jsem šáhla po Ibalginu rapid. Jo já vím, neměla bych to, ale ta úleva, která se po chvíli dostavila byla vysvobozující. Měla jsem jen jeden, tak doufám, že jsem tím Mariovi nijak moc neublížila. 

Docela jsem měla strach, že se malý nakazí. Přece jen, jsem s ním neustále a tak jsem si říkala, že je jen otázkou času, kdy bude nachlazený taky. Nevím, jestli to je tím, že kojím nebo už má dobrou imunita, ale ten náš klučina zůstal z nás tří jediný bez újmy :)
A jak se vy perete s nachlazením? Máte nějaké osvědčené tipy?

5 komentářů:

  1. Já teda tento rok zatím nic nechytla a to už každej v práci i můj muž měli nemoc =o)
    Osvědčené tipy? Kupuju v DMku (na doporučení Lucky ze světa módy) horkej nápoj citron zázvor, neobsahuje paracetamol a je skutečně chutnej (mužům prosím doslaďte)... cenově 20 sáčků 50 Ká, takže pohodička
    Zázvorovej čaj z kořene je fajn, ale POZOR na předávkování, které způsobuje velké bolesti ledvin, vypočítáno, sečteno, pokud máte klasickej hrnek, co má 200-250 ml, nastrouháte do něj zázvor tak, aby zakryl dno, bezpečné množství je vypít pět těchto hrnků za den, pokud jste halama, můžete 7, ale ani o trochu víc, jinak by to byl fakt průser...
    Jinak u nás na nachlazení kupujeme ještě jitrocelovej sirup =o) a vypotit to... Nemělo by se koupat ve vaně, jelikož to prokrví tělo a nemoc rozšíří, ale já prostě vanu dávám s eukalyptovým olejíčkem, uvolní mi dýchací cesty a udělá mi prostě dobře =o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak 7 hrnků jsem nevypila určitě, maximálně tak 3 :) A eukalypt je super. Já ho mám ve spreji a šplíchám do ložnice před spaním. Jednak to moc pěkně provoní a potom se při tom mnohem líp dýchá.

      Vymazat
  2. Já když jsem nachlazená, tak se to snažím hned zahnat čajem s medem a citronem a zabírá mi to :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy to doopravdy zabere, ale mě pouze tehdy, když to podchytím hodně brzo.

      Vymazat
  3. Práve teraz som chorá :D ale mojimi pomocníkmi sú hlavne čaje a teplo :)

    http://novybloggg.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat